Alkar zsibbadása, Kéz zsibbadás áttekintés


rheumatoid arthritis fáj a kezét

Zsibbad az alkarja? Mikor érzi a zsibbadást? A bal alkarja zsibbad? Vagy a jobb? Az alkar zsibbadás hátterében leggyakrabban a nervus ulnaris, a singcsonti ideg könyök alagútbeli nyomódása áll. Az alkar, a könyök megerőltetéséből, vagy pedig egyoldalú terhelésétől függően a szűk könyök alagútban a nervus ulnaris ideg mellett futó inak megvastagodnak, és emiatt a megduzzadt inak mellett kevés hely jut az ereknek és a singcsonti idegnek az alagútban.

Zsibbadás a kézben – az alagút szindróma tünetei

Az alkar zsibbadása jellemzően a gyakrabban használt, domináns kézen jelentkezik, mert ez terhelődik jobban. Az ideg nyomódása miatt a kisujjból és a gyűrűsujjból valamint az alkarból a gerincvelőbe továbbítandó ingerületek nem tudnak akadálytalanul haladni a gerincvelő felé.

Ugyanígy visszafelé a gerinvelőből az alkarba és a kisujjba és gyűrűsujjba továbbítandó ingerületek is akadályozottak. Nem működik a singcsont idegen az információáramlás.

Ha az ingerülettovábbítás akadályozott a singcsonti idegen, akkor ennek első tüneteként az ideg által behálózott területek, így az alkar valamint a kisujj és a gyűrűsujj zsibbadni kezd. Ha továbbra is fennál az ideg nyomódása, akkor a kéz kisujj felőli oldalán és a kisujjban és gyűrűsujjban a tapintás érzése sem működik, és a fájdalom is megjelenik, és egyre erősebb lesz.

Ha pedig hónapokig tart a könyökalagútban a singcsonti ideg nyomódása, akkor ez az általa behálózott alkarban és a kisujj és gyűrűsujj területén az izmok sorvadását is előidézi. Az alkar megerőltetése alkar zsibbadása a szűk könyökalagútban a nervus ulnaris ideg nyomódását a könyök sérülése, törése vagy egy csontkinövés is okozhatja.

Zsibbadás a karban okai, vizsgálata - KardioKözpont

A singcsonti ideg könyök alagútbeli nyomódása mellett a karfonatba rendeződő idegköteg gerincvelőből való kilépését biztosító ideggyök porckorong általi nyomódása is okozhatja az alkar zsibbadását. Ilyenkor a nyaki csigolyák közötti lengéscsillapítókként működő porckorongok az évek, évtizedek múlásával veszítenek rugalmasságukból, és a folyadéktartalmuk is csökken.

Ez pedig azzal jár, hogy a 7 nyakcsigolya egyre közelebb kerül egymáshoz. Ezért a csigolyák közötti távolság csökkenése miatt a nyak mozgása közben egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a porckorongok rostos gyűrűje megsérül. A rostos gyűrű megsérülésével pedig a belső kocsonyás mag kitüremkedik a nyakcsigolyák közül, és ez a kitüremkedés nyomhatja annyira a singcsonti ideg gyökét, hogy a nyomódás alkarba kisugárzó fájdalmat eredményez az adott oldali alkarban.

A nyaki sérv a nyaki alkar zsibbadása leggyakrabban az ülőmunka miatt állandóan előredőlő fej tartásnak egyoldalú terhelése miatt alakul ki az alkar zsibbadása sőt évtizedek alatt.

Zsibbad a karja, sajognak az ujjai? Ezek az alagút szindróma tünetei

A nyakcsigolyák közötti porckorongok folyadéktartalma fokozatosan csökken. A nyakcsigolyákat összekötő, és a gerinc mozgását segítő szalagok és kisizmok sem edzettek és elég rugalmasak ahhoz, hogy stabilan tartsák nyakcsigolyák közötti porckorongok rostos burkát.

  • Alkar zsibbadás
  • Zsibbad a karja, sajognak az ujjai? Ezek az alagút szindróma tünetei - EgészségKalauz
  • Zúzódásos kezelés

A szalagoknak és kisízületeknek ez a gyengesége épp elég ahhoz, hogy az állandóan előredőlő fej miatti egyoldalú terhelésre a porckorongok rostos gyűrűje megsérül, és a belső kocsonyás mag pedig kitüremkedik, mert a nyakcsigolyákat összekötő kisízületek és szalagok nem képesek besegíteni a porckorongok tartásában.

Az alkart behálózó idegek leszorítása mellett az erek leszorítása, keringési zavar is okozhatja az alkar zsibbadását.

Alkar zsibbadás kezelése gyógytornával

A vérkeringés zavarakor az erek által behálózott területen, jelen esetben a zsibbadó alkarban a keringés elégtelensége miatt a tápanyagban és oxigénben dús vér nem jut el a sejtekhez.

Tehát valamilyen szív és érrendszeri betegség is állhat az alkar zsibbadás hátterében. Különösen akkor kell komolyan figyelembe vennie valamilyen szív és érrendszeri betegség veszélyét, ha a zsibbadás a bal karjában alkar zsibbadása.

kenőcs az oszteokondrozis kezelésében

Bal alkar zsibbadás esetén ha erős mellkasi fájdalom mellett zsibbad a bal karja, akkor akár szívroham vagy szívkoszorúér görcs is okozhatja panaszát. Ha a karzsibbadás mellett fél óránál tovább tart a mellkasi szorító érzés, akkor hívjon mentőt! A jobb alkar zsibbadását nem valószínű, hogy keringési zavar okozza.

ízületi fájdalom a hüvelykujj közelében

Melyek az alkar zsibbadás tünetei? Az alkar zsibbadása nem valamilyen betegség, hanem maga is egy alkar zsibbadása, ami mögött valamilyen kiváltó ok, valamilyen betegség állhat. Ilyenkor a kiváltó okot, a zsibbadást is okozó betegséget kell megtalálni, és ezt kezelni ahhoz, hogy az alkar zsibbadása is megszűnjön.

Kéz zsibbadás 11 oka, 4 fajtája és 4 kezelési módja - 27 Sellő Rendelő

A korábban felsoroltak mellett a nyakcsigolyák meszesedése és más betegségek tünete is lehet. Ezért javasoljuk azt, hogy állandósuló illetve rendszeresen jelentkező alkar zsibbadás esetén keresse alkar zsibbadása háziorvosát.

Ugyanis a háziorvosa ismeri az Ön egészségét és az Ön betegségeit a legjobban. Általános egészségi állapota, most tapasztalt egyéb tünetei és meglévő betegségei ismeretében ő tudja a legjobban felmérni azt, hogy mi okozhatja a legnagyobb valószínűséggel panaszát.

Alkar zsibbadása pedig nem biztos fizikai vizsgálata eredményében, akkor laboratóriumi például vérvizsgálatEKG és képalkotó CT, ultrahang vagy MRI vizsgálatot, vagy pedig szakorvosi, például ideggyógyászati vagy kardiológiai szakvizsgálatot kérhet.

csipo izuleti gyulladas

Az alkar zsibbadása mellett más tünetei is jelentkezhetnek. Még sokkal fontosabbak is a zsibbadásnál: szurkáló, bizsergő érzés alkarjában, a bőrérzékelés csökkenése, a tapintás érzéketlensége az alkar mozgatásának korlátozottsága, mozgástartományának csökkenése, sutasága. A könyök alagút szindróma általában a domináns oldalt, a nyaki gerinc sérvesedése általában az egyik oldalt érinti, ezért jellemzően egyik alkarja zsibbad.

Lehetséges azonban az alkar zsibbadása, hogy mindkettő. Egyénenként is eltérő lehet az, hogy milyen erősségű az alkar zsibbadása. Az is egyedi, hogy mióta tart, mikor és milyen gyakran jelentkezik, és alkalmanként meddig tart. A zsibbadás mértéke az egyszer-egyszer jelentkező, alig érezhető apró kellemetlenségtől egészen addig terjedhet, hogy akár alkarjának a megmozdítása is nehézséget okoz. Természetesen nem szabad elhanyagolnia ennyire alkarja zsibbadását, hanem már rendre visszatérő kisebb zsibbadással is érdemes felkeresnie háziorvosát.

Az alkar zsibbadása az eddigieken túl más betegségek egyik tünete is lehet. Például a cukorbetegség, pajzsmirigy betegség vagy a sokízületi gyulladás is okozhatja, ezért is érdemes elmenni időben háziorvosához. Eljön hozzánk alkarja zsibbadásának megszüntetéséért?

csuklóízületi fájdalom mint a kezelés

Kérdése van alkarja zsibbadásának megszüntetéséről, és szeretne választ kapni rá? Konzultációján 30 perces gyógyító figyelem várja. Beszélni szeretne Dr. Mészáros Ádám ortopéd szakorvosunkkal a zsibbadó alkarjában érezhető zsibbadás megszüntetéséről? A konzultációra előzetes bejelentkezés után várja szakorvosunk. Vagy töltse ki az űrlapot, és adja meg elérhetőségét! Kollégánk hamarosan visszahívja. A konzultáción szakorvosunk részletesen megkérdezi panaszairól, az érzékelt tünetekről.

gyulladásgátló kenőcsök ízületek és izmok számára

Megnézi a leleteit, ha vannak, és megvizsgálja zsibbadó karját. A körültekintő vizsgálat után pedig tájékoztatja Önt állapotáról és alkarja zsibbadásának megszüntetési lehetőségeiről. Ha keringési zavar okozza zsibbadását, akkor kardiológus szakorvoshoz irányítja Önt.

A vizsgálat alapján panaszait enyhítő kezelést, fizioterápiás gyógyszer nélküli természetes kezelési módot, gyógytornát, javasol alkar zsibbadása megszüntetésére.

Szakorvosunkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelési megoldásról zsibbadó alkarja panaszmentességének visszaszerzéséért.

  1. Jobb kar zsibbadás, fájdalom – mi lehet a gond? - Mi a kiwico.hu
  2. Hogyan lehet enyhíteni a könyökízület súlyos fájdalmát
  3. A végtagzsibbadás lehetséges okai
  4. Kéz- karzsibbadás, gyengeség? Mellkaskimeneti szindróma is lehet
  5. Térdízület ortopédiai kezelése
  6. Intő jel lehet a zsibbadás